Jolana - význam mena, pôvod, charakteristika a ďalšie zaujímavosti

význam mena Jolana

Pôvod a význam mena Jolana

  • Etimológia - pôvod mena Jolana: Meno Jolana má pravdepodobne maďarský pôvod a je odvodené od mena „Jóleán,“ čo znamená „dobrá žena.“ Existujú aj názory, že meno môže mať starogermánsky pôvod, pričom by znamenalo „silná“ alebo „bojovníčka.“ Meno Jolana sa vyznačuje jemnosťou a eleganciou, pričom je spojené s vlastnosťami ako láskavosť, dobrota a vnútorná sila.
  • História: Meno Jolana bolo populárne najmä v Maďarsku, no postupne sa rozšírilo aj do iných slovanských a európskych krajín. Na Slovensku a v Českej republike sa meno vyskytuje menej často, no vďaka svojmu pôvabu a jemnému zvuku si získalo obľubu u rodičov, ktorí hľadajú meno s pozitívnym významom.
  • Víťazná Jolana - meniny má 15. septembra

K menu Jolana patrí:

  • Farba: Biela
  • Vôňa: Fialka
  • Rastlina: Orchidea
  • Kvet: Ľalia
  • Strom: Oliva
  • Zviera: Motýľ
  • Kov: Striebro
  • Nerast: Mesiac
  • Deň mesiaca: 15.
  • Číslo: 6

Pozri si aj: Horoskopové vzťahy matiek a dcér: Ktoré znamenia si najmenej rozumejú?

Meno Jolana v iných jazykoch

Meno Jolana má rôzne varianty a adaptácie v rôznych jazykoch, najmä v strednej a východnej Európe. Tu je prehľad, ako sa meno Jolana prekladá alebo mení v niektorých jazykoch:

  • Maďarčina: Jolan
  • Slovenčina: Jolana
  • Čeština: Jolana
  • Poľština: Jolanta
  • Nemčina: Jolande
  • Angličtina: Jolene (príbuzné)
  • Francúzština: Jolanda

Popularita mena Jolana

Svetová popularita: Meno Jolana je najpopulárnejšie v Maďarsku, kde má svoje korene, no rozšírilo sa aj do susedných krajín, ako sú Slovensko, Česko a Poľsko. Je to meno, ktoré si v priebehu času udržalo svoj pôvab a nadčasový charakter. Na medzinárodnej scéne je však zriedkavejšie, čo mu dodáva unikátnosť.

Trendy: Na Slovensku a v Českej republike patrí meno Jolana medzi menej bežné, no rodičia, ktorí si cenia tradičné a klasické mená, často siahajú po mene Jolana kvôli jeho elegantnému zvuku a pozitívnemu významu.

Význam a charakteristika mena Jolana

Charakteristika: Meno Jolana evokuje eleganciu, jemnosť a vnútornú silu. Nositeľky tohto mena sú často vnímané ako osoby s citlivou povahou, ktoré vedia byť starostlivé a láskavé k svojmu okoliu. Jolana je meno, ktoré v sebe nesie šarm a dôstojnosť, pričom zdôrazňuje jemné, no silné osobnostné rysy.

Láskavosť a dobrota: Nositeľky mena Jolana sú známe svojou láskavosťou a ochotou pomáhať iným. Majú silný zmysel pre empatiu a vždy sa snažia vytvárať harmóniu vo svojom okolí.

Morálna čistota a elegancia: Meno Jolana je spojené so zmyslom pre morálnu čistotu a elegantné vystupovanie. Nositeľky tohto mena bývajú obľúbené pre svoju schopnosť komunikovať s ostatnými s láskou a rešpektom.

Spoločenskosť a otvorenosť: Nositeľky mena Jolana sú spoločenské a otvorené, radi nadväzujú nové priateľstvá a udržiavajú pozitívne vzťahy s ostatnými. Ich prirodzená charizma a láskavosť ich robia obľúbenými v každom spoločenskom okruhu.

Sviatok: Meniny Jolana oslavuje 15. septembra.

Jemná a vnímavá osobnosť: Meno Jolana symbolizuje jemnosť a vnímavosť. Nositeľky tohto mena sú často vnímané ako osoby s hlbokým citom pre druhých, pričom vždy prejavujú starostlivosť a porozumenie.

Nezávislosť a vnútorná sila: Nositeľky mena Jolana sú nezávislé a silné osobnosti, ktoré vedia stáť za svojimi hodnotami a presvedčeniami. Majú prirodzenú schopnosť vyrovnávať sa s náročnými situáciami, pričom si zachovávajú vnútorný pokoj a rovnováhu.

Empatia a starostlivosť: Jolana je známa pre svoju empatiu a starostlivosť. Nositeľky tohto mena sú často vyhľadávané pre svoju schopnosť vcítiť sa do potrieb druhých a ponúknuť pomoc.

Numerológia a meno Jolana

Číslo mena: Podľa numerológie meno Jolana korešponduje s číslom 6, ktoré predstavuje harmóniu, lásku a rodinné hodnoty. Ľudia s týmto číslom sú starostliví, milujúci a radi vytvárajú pokojné a harmonické prostredie.

Neprehliadni: Najväčší romantici medzi znameniami – týchto 6 ťa dokonale opantá svojou láskou a gestami

Astrologické aspekty

Zverokruh: Meno Jolana môže byť spojené so znameniami Býka a Raka, ktoré sú známe svojou láskou k rodine, stabilite a zmyslom pre krásu. Tieto znamenia majú silný cit pre harmóniu a starostlivosť o svojich blízkych.

Známe osobnosti s menom zo Slovenska:

  • Jolana Múdra – slovenská speváčka a folkloristka.
  • Jolana Klenková – slovenská spisovateľka.

Zahraničné známe osobnosti s menom:

Kultúrne a literárne odkazy

Meno Jolana sa v literatúre a kultúre objavuje ako symbol jemnosti a vnútornej sily. V slovenských a maďarských ľudových príbehoch sa meno Jolana často spája s postavami, ktoré stelesňujú krásu, eleganciu a vnútornú silu. V literárnych dielach sa nositeľky tohto mena často zobrazujú ako osoby s jemným srdcom, ktoré sú schopné prekonať náročné výzvy.

Rady pre rodičov

Pri výbere mena Jolana je dôležité zvážiť jeho jemný a elegantný charakter. Meno je ideálnou voľbou pre rodičov, ktorí hľadajú meno, ktoré symbolizuje vnútornú krásu, láskavosť a silu. Jolana je meno, ktoré v sebe nesie pozitívne hodnoty a nadčasový šarm.

Pre koho sa najviac hodí meno Jolana:

Meno Jolana je vhodné pre rodiny, ktoré hľadajú meno s jemným a elegantným významom. Meno symbolizuje láskavosť, harmóniu a starostlivosť, čo ho robí ideálnym pre rodičov, ktorí chcú pre svoje dieťa meno s pozitívnymi hodnotami.

Tip pre vás: Najdivokejší muži podľa astrológie – týchto 6 znamení zverokruhu je neskrotných a plných vášne

Zaujímavosti o mene Jolana

Etymologický pôvod: Meno Jolana pochádza z maďarského „Jóleán,“ čo znamená „dobrá žena.“ V inom výklade môže byť starogermánskeho pôvodu, znamenajúc „silná žena“ alebo „bojovníčka.“

Historické postavy: Meno Jolana je populárne najmä v Maďarsku, kde bolo spojené s významnými ženami, ktoré sa vyznačovali láskavosťou a silou charakteru.

Medzinárodná popularita: Meno Jolana je obľúbené najmä v Maďarsku, ale rozšírilo sa aj do iných krajín strednej Európy, kde si získalo obľubu vďaka svojej elegancii a jemnosti.

Literárne odkazy: Meno Jolana sa často objavuje v maďarskej literatúre a kultúre, kde je symbolom ženskej krásy, láskavosti a vnútornej sily. Nositeľky mena Jolana sú v literárnych dielach často zobrazované ako jemné, no zároveň odvážne postavy, ktoré čelia výzvam s eleganciou a odhodlaním.

Moderná popularita: Aj keď je meno Jolana menej časté, zachováva si svoju príťažlivosť vďaka svojmu jemnému a elegantnému zvuku. V súčasnosti je stále populárne medzi rodičmi, ktorí hľadajú meno so silným pozitívnym odkazom.

Vplyv na osobnosť: Nositeľky mena Jolana sú vnímané ako osoby s jemným srdcom a pevným charakterom. Ich empatia a zmysel pre harmóniu im umožňujú vytvárať pokojné a láskyplné vzťahy.

Symbol jemnosti a odvahy: Meno Jolana symbolizuje jemnosť, no zároveň vnútornú silu a odvahu. Je to meno pre ženy, ktoré dokážu prejaviť láskavosť aj v náročných situáciách.

Rozmanitosť foriem: Meno Jolana nemá veľa variantov mimo strednej a východnej Európy, no jeho pôvod a význam ostávajú zachované najmä v slovanskom a maďarskom prostredí.

Historická dôležitosť: Meno Jolana nesie silný kultúrny a historický odkaz v maďarských a slovanských krajinách, kde sa spája so ženami, ktoré boli oceňované pre svoju eleganciu a vnútornú silu.

Ďalšie podobné mená:

  • Jolanta – poľská verzia mena.
  • Jolande – nemecká verzia mena.
  • Jolene – anglická forma mena.
  • Yolanda – španielska verzia mena.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE